Massageterapeuter

Aromaterapimassage

Aromaterapimassage är en massage där aromaterapi ingår. Vanligen innebär detta att man använder sig av särskilt utvalda doftande massageoljor under massagen, men aromaterapi kan också handla om att till exempel ha vissa specifika dofter i rummet där massagen utförs.

Många olika massageformer kan kombineras med aromaterapi. Det går alltså att få klassisk massage med aromaterapi, stenmassage med aromaterapi, och så vidare.

aromaAromaterapi

Aromaterapi är en alternativmedicinsk terapiform som använder sig av eteriska oljor eller andra doftande produkter, till exempel örtdestillat.

Eteriska oljor appliceras normalt inte direkt på huden. Istället kan de till exempel blandas ut med en massageolja, hällas i ett varmt bad eller spridas i luften med hjälp av en aromalampa. Många eteriska oljor är i sin koncentrerade form skadliga för huden.

Eteriska oljor är doftande flyktiga oljor som (med några få undantag) förekommer färdigbildade i olika växtdelar. Idag finns även syntetiska eteriska oljor på marknaden.

Exempel på eteriska oljor som används för aromaterapimassage:

  • Lavendelolja
  • Rosenolja
  • Jasminolja
  • Bergamottolja
  • Bittermandelolja
  • Anisolja (anetol)
  • Citronolja
  • Eukalyptusolja
  • Pepparmyntsolja

Aromalampa

En aromalampa kan användas för att sprida eteriska oljor i luften under aromaterapi. Genom att tillföra värme kan man få en eterisk olja att avdunsta och sprida sig i luften snabbare än om den bara står i rumstemperatur. Klassiska aromalampor använder sig av ett tänt ljus eller liknande som värmekälla, men numera finns det även elektriska aromalampor.

En aromalampa brukar ha ett fat eller kärl som är stort nog för att man ska kunna fylla det med både vatten och några droppar eterisk olja. På så vis kan man få en blandning av vattenånga och eterisk olja att sprida sig i luften.

aromamassageMassage med eterisk olja

Som nämnts ovan är många eteriska oljor skadliga för hunden i sin koncentrerade form. När man genomför en aromaterapimassage med eterisk olja brukar man därför blanda ut den eteriska oljan i en annan olja först. Man kan till exempel använda kokosnötsolja, mandelolja eller jojobaolja.

Om man har känslig hud är det bra att testa den färdigblandade massageoljan på en liten bit hud innan man får en helkroppsmassage. Tänk på att du kan reagera både på den eteriska oljan och på den olja den har blandats ut med.

Hudirritation i solen

Vissa oljor är inte bra att ha på huden när huden utsätts för solsken, eftersom detta kan orsaka hudirritation. Många citrusoljor faller inom den här kategorin, till exempel bergamottolja och oljor som pressats ur citronskal eller limeskal.

Vintergrönolja

Om man äter blodförtunnande medicin eller av annan anledning har ökad blödningsbenägenhet bör man inte bli masserad med oljor som innehåller höga halter metylsalicylat. Metylsalicylat är en ester av salicylsyra och metanol. Den förekommer naturligt i många vintergröna växter och brukar därför kallas för vintergrönolja på svenska. Exempel på eteriska oljor som bör undvikas vid ökad blödningsbenägenhet är sådana som kommer från tuvvaktelbär (Gaultheria procumbens) eller från den nordamerikanska björkarten Betula lenta.