Massageterapeuter

Epilering

Vid epilering drar hårstrået upp med roten. Jämfört med att bara raka av hårstrået vid hudytan dröjer det därför längre innan man får synlig hårväxt igen när man epilerat sig istället för att raka sig eller använda hårborttagningskräm. Många användare upplever dessutom att det hår som växer ut igen efter epileringen inte är lika stubbigt och vasst som stubben efter en rakning, vilket förmodligen har att göra med epileringsmaskinen inte skär av hårstråna och skapar vassa kanter. Epilering påminner mer om att vaxa sig, fast med en liten maskin som sliter upp hårstråna istället för att man använder vax och remsor.

epileringDet finns många olika epileringsmaskiner till salu för hemmabruk och det kan kännas som något av en djungel att försöka välja någon. En bra start är att fundera över vilka absoluta krav man har och sedan rangordna övriga behov.

Är det till exempel viktigt för dig att epilatorn har ett separat peelinghuvud för borttagande av döda hudceller, eller kan du ordna detta på annat vis?

Är det viktigt att din epilator drivs på batteri, eller är du okej med att ha en sladd in i vägguttaget?

Är lampa ett absolut krav eller bara en trevlig extrasak?

Behöver du ett särskilt epilatorhuvud för känslig hud?

Rekommendationer

  • Epileringen brukar bli bäst och kännas minst om man epilerar hårstrån som är 2 mm till 5 mm låna. Om håren är längre än så kan man antingen klippa håren till önskad längd innan epileringen, eller raka av dem helt och sedan epilera när de hunnit växa ut till 2 mm.
  • Första gången du använder en ny epilator bör du starta på lägsta hastigheten för att få in rätt teknik. När tekniken sitter där den ska kan du öka hastigheten.
  • Epilering av armhålor och underliv bör alltid ske stegvis, så att du startar på den lägsta hastigheten och sedan ökar hastigheten så småningom. Dessa områden har extra känslig hud och man bör vara extra försiktig.
  • Efter en epilering bör du vänta ett dygn innan du utsätter den epilerade huden för solsken, särskilt om det är stark sol det rör sig om.

Lyx eller budget?

Lyx

Braun Silk-epil 7 Dual EpilatorDen epilator som fick högst betyg hosBästitest.se är Braun Silk-épil 7 Dual Epilator, en riktig lyxapparat som går loss på 1900 kronor. Den har två epilatorhuvuden, varav det ena är för känslig hud.

Att ladda upp batteriet går på en timme och därefter går det att köra epilatorn i 30 minuter. Lampa och en elegant necessär i skinnimitation ingår. Det här är en snabbt och effektiv epilator som orsakar minimalt med smärta vid användningen.

Budget

Vill man komma betydligt billigare undan kan man till exempel välja Philips Satinelle Epilator HP6423 som gjorde bra ifrån sig i GP:s senaste epilatortest. HP6423 når inte upp till samma höga poäng som Brauns värstingmodeller eller Philips egna flaggskepp SatinPerfect Epilator HP6579, men HP6423 kostar bara cirka 700 kronor i handeln vilket gör den till ett mycket prisvärt alternativ med tanke på hur pass effektiv den faktiskt är och att den bara gör marginellt ondare än konkurrenten från Braun. Tycker man att det är extremt smärtsamt att epilera benen kan man överväga att välja något av de dyrare alternativen, men annars klarar man sig högst troligen bra med HP6423.

Vad är haken?

Det man offrar med HP6423 är inte själva epileringsförmågan utan flexibiliteten – HP6423 kommer nämligen inte med återuppladdningsbara batterier utan används med sladden instucken i ett eluttag. För de flesta av oss som epilerar oss hemmavid är detta dock inte någon deal breaker. För dina 700 kronor får du två epilatorhuvuden (det ena är för känslig hud), och en liten tygpåse att förvara epilatorn i. Det finns inte någon lampa.