Massageterapeuter

Thaimassage

Thaimassage, även känd som Thailändsk massage och Thai yoga massage, är en asiatisk alternativmedicinsk massageform som inkluderar vissa aspekter av ayurveda, akupressur och assisterad yoga.

thaimassageThaimassage bygger inte på vetenskap utan på gamla asiatiska traditioner från olika delar av regionen. Många upplever dock att thaimassage hjälper dem att slappna av, ökar blodcirkulationen och tillfälligt lindrar smärta trots att de inte känner till eller tror på de underliggande teorierna.

Dagens utövare av thaimassage följer vanligen idén om kroppen är fylld av inandad lom (luft ) som rör sig genom kroppen från lungorna längs 72 000 olika vägar (sen). Denna idé känns igen från den indiska yogan. Thaimassören använder olika tekniker för att manipulera kroppens sen.

Behandling

Förberedelser

Man behöver inte klä av sig under behandlingen utan det går att vara påklädd så länge kläderna inte är för begränsande. Att bära löst sittande kläder eller mycket stretchiga kläder är vanligt.

Den som ska bli masserad (klienten) ligger vanligen ned på en matta eller på en hård madrass som är placerad direkt på golvet. Massagebänkar förekommer, men är mer ovanligt.

Massage

Traditionell thaimassage använder sig inte av oljor eller hudkrämer.

Thaimassage handlar mycket om att trycka ihop, stretcha ut och gunga delar av kroppen. Djupt statiskt tryck och rytmiskt tryck är viktiga ingredienser. Massören brukar följa särskilda linjer i kroppen.

Under sessionen kommer klienten att placeras i olika yoga-liknande positioner. Thaimassage kallas därför ibland för ”yoga för lata”.

Massören kan använda både händer och fötter för att ge massage. I vissa positionen använder massören sina ben och fötter för att positionera klientens kropp, i andra används händer och armar för att positionera klientens kropp samtidigt som massage ges med fötterna.

En fullständig traditionell session går igenom en mycket stor del av kroppen och kan till exempel inkludera att massören går på klientens rygg och att massören stretchar ut klientens fingrar och tår. En fullständig session kan därför ta uppemot två timmar. Många massörer erbjuder kortare sessioner än så eftersom det är vanligt att klienter inte har två timmar att avvara.

Bakgrund

thaiInom buddistisk tradition talar man om att Buddha hade en läkare vid namn Shivago Komarpaj (Jīvaka Komarabhācca) och enligt legenden uppfann denne läkare thaimassagen.

Rent historiskt är det troligare att thaimassage är resultatet av bidrag från många olika massörer som under årens lopp satt sin prägel på massagen. Om vi tittar på traditionell thailändsk medicin i stort så har den influerats från flera olika håll, bland annat Indien och Kina.

Den thaimassage som utövas idag anses vara ett hopplock av olika sorters massage och liknande behandlingar som utövades i olika delar av landet under 1800-talet. Någon total strömlinjeformning har dock inte uppnåtts, utan man kan fortfarande se regionala variationer.

En skola som har kommit att ha stort inflytande på hur thaimassage utövas är det lärocentra för traditionell thailändsk medicin och massage som öppnades i tempelkomplexet Wat Pho år 1955. Detta var den första skola av sitt slag som blev godkänd av landets utbildningsdepartement. Skolan har inte bara utbildat thailändare utan har tagit emot stora skaror studenter från olika delar av världen.

Uråldrig vs. Traditionell

Det finns två huvudspår inom thaimassagen, som på engelska brukar kallas för Ancient Thai Massage (uråldrig thaimassage) respektive Traditional Thai Massage (traditionell thaimassage).

I Thailand är den traditionell varianten vanligast, medan uråldrig thaimassage har större spridning i Nepal och norra Indien. Uråldrig thaimassage inleds med att både massör och klient mediterar, och massören upprepar sedan ett mantra.

Skillnaden mellan de två varianterna beror förmodligen på att uråldriga texter om massage förstördes i Thailand under de många krigen mellan Thailand och Burma. Utan stöd från dessa texter utvecklades thaimassagen i Thailand i en egen riktning.

En session av traditionell thaimassage kan verka vara i princip det samma som en session av uråldrig thaimassage när man tittar på de båda varianterna utifrån, men om man är klienten som blir masserad känner man flera distinkta skillnader mellan de två sorterna.

Rajasamnak

Rajasamnak är en variant av thaimassage utarbetad för den kungliga familjen i Thailand och den är också populär inom aristokratin. Motsatsen är chalosiak, som är den normala varianten av thaimassage i Thailand.